Kampvuurkok & Hilliene Reitsema - 14 / Dec / 2022
Kerstdiner uit de Dutch Oven | Recept
Ho ho ho! Het is bijna kerst, en dat betekent... gezellig samen eten! Met de recepten van Kampvuurkok Arriën steel jij de (kerst)show dit jaar met een heerlijke Gronings recept uit de Dutch Oven.

Groninger 'Grunninger' Dutch Oven Stoof
Moi eem! Wat maakt deze stoof zo heerlijk Gronings? Nou! Door de authentieke ingrediënten zoals roggebrood, augurk, kappertjes en citroen. Deze vindt je in geen ander stoofpot recept. 'Zoals met alle stoofschotels geldt, liever laag en traag dan hard en zwart. Zorg dus dat je het zo lang mogelijk zachtjes laat pruttelen. Hoe langer het pruttelt hoe malser het vlees. Elk soort rundvlees kan. Sukadelappen, rib lappen, soepvlees. Vegetariërs zouden seitan of een andere vleesvervanger kunnen gebruiken.'. Kampvuurkok heeft dit recept aangepast om er een één-pans-maaltijd van te maken. Door er snijbonen winterpeen en aardappel aan toe te voegen. 'Voel je vrij en maak van Kampvuurkoks Groninger Dutch Oven Stoof je eigen stoof. Gebruik je fantasie en kijk zelf hoe je hem aan kan passen en naar je hand kan zetten. 45 minuten voor je gaat serveren voeg je aardappels en ‘harde’ groenten toe. te vegen. 15 minuten voor serveren voeg je zachte groente zoals prei toe.'
Voorbereidingstijd 30 min | Bereidingstijd 2 uur, 30 min | Totale tijd 3 uur
Gang: Hoofdgerecht | Keuken: Nederlands | Porties: 8 | CALORIEËN: 294 kcal
Equipment
1. Dutch Oven
Ingrediënten
- 1 kg riblappen of ander (runder) stoofvlees. Vegetariërs, seitan of andere vleesvervanger.
- 500 gram uien gesneden in stukjes
- 3 tenen knoflook gehakt in stukjes
- 1 laurierblaadjes
- 3 kruidnagels
- 4 snee roggebrood verkruimeld
- 1 eetlepel kappertjes gehakt
- 1 eetlepel groninger mosterd
- 1 citroen schil geraspt en sap appart
- 1/2 theelepel peper korrels verse groene pepper korrels als het lukt
- 4 augurken in plakjes
- 2 kg aardappels vast kokend in hapklare stukken
- 1,5 kg snijbonen in stukjes van 1 cm
- 500 gram winterpeen 1/2 plakjes van 0,5 cm dik
- peper en zout naar smaak
- olie of boter om in te bakken
- 2 runderbouillon blokjes
- 1 `liter water
Instructies
Bereid de stoof voor
- Snij het vlees is stukken van zo'n 2x2x2 cm en bestrooi deze met peper en zout.
- Bak het vlees rondom lekker bruin in wat boter of olie.
- Voeg de ui en de knoflook toe en laat deze meebakken tot de uien glazig zijn.
- Voeg het water, de bouillonblokjes, de kruidnagels, de mosterd, het roggebrood, de kappertjes, de augurken, de citroenrasp, het citroensap toe en laat dit geheel zo lang mogelijk stoven. Het stoven dient minimaal 2 uur te duren maar langer is beter.
- Proef voor het toevoegen van de groenten, breng op smaak met peper, zout en of een extra bouillonblokje. Voeg eventueel wat water toe.
- Voeg de winterwortel, snijbonen en aardappels ongeveer 45 minuten voor serveren toe. Letop, zorg dat het geheel aan de kook blijft.
- Als het geheel erg nat is kun je het even zonder deksel wat in laten koken of het nat inden met een paar eetlepels bloem, een paar sneden brood. Let op, na toevoegen bloem of brood, of een ander bindmiddel. nog minstens 15 minuten zachtjes door laten koken.
- Proef nog even voor het serveren en breng op smaak met wat extra peper en zout.
Eetsmakkelijk! Of zoals ze in Groningen zeggen... Smoakelk eten aalmoal! Wij bedanken Arrien voor dit heerlijke recept, voor meer recepten neem een kijkje op zijn website.