Kampvuurkok Arriën Stegehuis - 15 / Dec / 2023
December recept uit de Dutch Oven | Aardappeltaart van Kampvuurkok Arriën
Als er iemand is die weet hoe je de lekkerste kerstgerechten uit de Dutch Oven op tafel zet is het Kampvuurkok Arriën Stegehuis. Hij staat bekend om zijn bourgondische recepten die alles te maken hebben met buiten koken, vuur en gietijzer. Weinig inspiratie dit jaar? Check vooral zijn website: www.kampvuurkok.nl. En zoals hij zelf zegt: Tot Kooks!
VOORBEREIDING: 30 minuten| BEREIDING: 1 uur 15 minuten | TOTAAL: 1 uur 45 minuten
BOVENWARMTE: 1 ring briketten op de buitenste rand van het deksel
ONDERWARMTE: 1/5 van het aantal dat op de Dutch Oven ligt.
AANTAL: 4
Deze overheerlijke aardappeltaart is weer eens wat anders dan onze traditionele methodes om aardappelen te bereiden. Vroeger kwamen we niet verder dan gebakken aardappels, gekookte aardappels of gepureerde aardappels of een stampot met aardappels, tegenwoordig zijn er zoveel variaties.
Deze aardappeltaart lijkt wel wat op hasselback aardappels, maar is toch geheel anders. Mijn inspiratie voor dit recept was een foto van een ovenschaal vol heel dun gesneden plakjes aardappel die rechtop tegen elkaar stonden. Het zag er fantastisch uit. Na wat Googlen vond ik tal van recepten met dunne plakjes aardappel in de oven. Veel van de gevonden recepten zijn gebaseerd op het recept van Donna Hay, een bekende Australische TV kok. Beter goed gepikt dan slecht bedacht, mijn recept van Aardappeltaart is gebaseerd op het recept 'Crispy Leaf Potatoes with Oregano Salt' van Donna Hay.
INGREDIËNTEN
- 1 kg aardappels groot
- 100 gr ganzenvet gesmolten (geklaarde boter kan als alternatief)
- 1 tl zout liefst vlokken
- ¼ tl zwarte peper gemalen
Oregano zout
- 1 takje oregano blaadjes fijn gehakt
- 2 tl zout vlokken
MATERIAAL
- 1 Mandoline
INSTRUCTIES
- Vul een brikettenstarter en steek deze aan zodat je kunt gaan bakken als je aardappeltaart in de Dutch Oven zit.
- Snij de aardappels in zeer dunne plakjes. Een mandoline kan hierbij erg handig zijn.
- Smelt het ganzenvet en roer hier het zout en de peper doorheen.
- Meng in een grote schaal het vet met de dun gesneden aardappels, goed husselen!
- Zet alle plakjes rechtop in een Dutch Oven. Dit vergt echt wat tijd. Zorg dat het geheel er mooi uit ziet want .... Eten doe je met je ogen!
- Bak de aardappeltaart minstens 1 uur en 15 minuten.
- Hak als de aardappeltaart in de Dutch Oven zit de blaadjes oregano zo fijn mogelijk en meng dit met het zout.
- Was alle gebruikte keukengerei weer af en berg het op waar je het gevonden hebt.
- Strooi pal voor het serveren het Oregano zout over de aardappeltaart.