Bushcraftshop - 03 / Feb / 2025
Bushcraft Wildstoof met cantharellen, geroerbakte groenten en gegrild vlees
Koken boven een kampvuur is een van de mooiste ervaringen van bushcraft. Met de juiste ingrediënten en technieken kun je een heerlijke maaltijd bereiden die perfect past bij het avontuur in de natuur. In dit recept maken we een wildstoof met geroerbakte groenten, gegrild vlees en gebakken aardappelen!
Geschikt voor: 2-3 personen
Benodigdheden:
- Kampvuur met een goede basis van hete kolen. Lees hier onze blog en leer de basis van het maken van vuur in de natuur!
- Grillrooster of stevige stenen
- 2 gietijzeren pannen en een grillpan
- Houten lepel of spatel
- Mes en snijplank
Ingrediënten:
Voor de wildstoof:
- 500 g wildvlees (bijv. hert, wild zwijn, of ree), in grove blokken gesneden
- 200 g cantharellen of andere wilde paddenstoelen, schoongemaakt en grof gesneden
- 1 ui, fijngehakt
- 2 teentjes knoflook, geplet
- 1 laurierblad
- Een paar takjes verse wilde kruiden (zoals rozemarijn, tijm of daslook)
- 200 ml wildbouillon of water
- Klontje boter of reuzel
- Zout en versgemalen peper
Voor de geroerbakte groenten:
- 6-7 kleine aardappels, in partjes gesneden
- Een flinke hand verse spinazie, veldsla of brandneteltoppen (goed gewassen)
- 1 rode ui, in ringen gesneden
- 100 g kleine paddenstoelen (optioneel)
- Klontje boter of een scheutje olie
- Zout, peper, en wilde kruiden naar smaak
Voor het gegrild vlees:
- 1 groot stuk wildvlees (ribstuk, entrecote of een dik biefstuk)
- Grof zeezout en versgemalen peper
- Een scheutje olie
Optioneel - Geroosterde groenten:
- 2 rode paprika’s
- 1 aubergine
Bereidingswijze:
Voorbereiding van het vuur Begin met het opbouwen van een stevig kampvuur. Laat het hout volledig opbranden tot er een bed van gloeiende kolen ontstaat. Dit geeft een gelijkmatige hitte zonder al te veel vlammen, ideaal om op te koken. Zorg dat je een rooster of een paar stenen hebt om je pannen stabiel neer te zetten.
Wildstoof bereiden: Smelt een flinke klont boter of wat reuzel in een zware gietijzeren pan. Voeg het wildvlees toe en bak het rondom bruin. Dit zorgt voor extra smaak door het karamelliseren van de sappen. Voeg de ui en knoflook toe en bak mee tot ze glazig zijn. Voeg de cantharellen, het laurierblad en de verse kruiden erbij. Blus af met de bouillon of een flinke scheut water. Laat het geheel sudderen met het deksel schuin op de pan, zodat de stoof kan inkoken. Roer af en toe door. Laat het minstens 45 minuten pruttelen tot het vlees zacht en mals is.
Geroerbakte groenten: Verhit in een andere pan een klontje boter of een beetje olie. Voeg de aardappeltjes toe en bak ze goudbruin en knapperig. Dit kan even duren, afhankelijk van de hitte van het vuur. Voeg de rode ui en eventueel extra paddenstoelen toe, bak tot de ui zacht en licht gekaramelliseerd is. Voeg tot slot de spinazie of veldsla toe. Roerbak kort totdat de bladeren slinken. Breng op smaak met zout, peper en wilde kruiden.
Gegrild vlees: Bestrooi het vlees royaal met grof zeezout en versgemalen peper. Plaats het vlees op een hete grillpan of direct op het rooster boven de kolen. Grill het vlees aan beide kanten tot het een mooie korst heeft. Laat het vlees na het grillen een paar minuten rusten, losjes afgedekt met folie of een bord, zodat de sappen zich goed verdelen.
Optioneel - Geroosterde groenten: Leg de paprika’s en aubergine direct in de hete as of op het rooster. Rooster ze tot de schil zwartgeblakerd is. Laat ze even afkoelen, pel de verbrande schil eraf en snijd het vruchtvlees in repen of blokjes. Breng op smaak met een snufje zout.
Serveren: Schep een flinke lepel van de rijke wildstoof op je bord (of direct uit de pan in bushcraft-stijl). Serveer er een portie geroerbakte groenten bij. Snijd het gegrilde vlees in plakken en leg deze ernaast. Voeg de geroosterde paprika en aubergine toe voor extra rokerige smaak.
Tip: Gebruik een stuk vers brood of platbrood om de sappen van je bord op te deppen. Eten met je handen mag natuurlijk ook :)
Extra leuke tips:
- Voeg een scheutje sterke drank (zoals whisky of jenever) toe aan de stoof voor extra diepte.
- Heb je wilde bessen gevonden? Voeg een handje toe aan de stoof voor een verrassend zoetzure twist.
Eet smakelijk!